Conformitate
Implanturile mamare MENTOR sunt aprobate FDA / au marcaj CE.
Implanturile mamare umplute cu gel siliconic ale companiei Mentor, pentru augmentare si reconstructie sani, au primit aprobare FDA si / sau certificare CE din partea organismului notificat TUV SUD Product Service (marcaj CE).
Obiectivul acestui pliant

Obiectivul acestui pliant este sa ajute pacientele sa ia decizii documentale in legatura cu chirurgia de marire si reconstructie a sanilor. Acest pliant educational este proiectat sa determine pacientele sa stea de vorba cu medicul personal si sa le ofere informatii generale despre chirurgia implanturilor mamare, in special informatii despre implanturile mamare de la Mentor.

Ce da forma sanului?

Sanul este alcatuit din canale de lapte si glande, inconjurate de tesutul adipos care asigura forma sa specifica si fermitatea. Sub san se afla muschiul pectoral mare sau muschiul pieptului. Factorii precum sarcina (cand glandele mamare se maresc temporar), pierderea rapida in greutate si efectele gravitatiei pe masura ce femeia inainteaza in varsta, contribuie la intinderea pielii, determinand sanul sa se lase sau sa atarne.

Ce este un implant mamar?

In acest moment, exista trei tipuri principale de implanturi mamare:

 • implanturi mamare cu solutie salina.

 • Implanturi mamare cu gel silicon coeziv

 • implanturi cu o combinatie intre gel coeziv / solutie salina

Toate aceste implanturi sunt alcatuite din invelisuri de silicon elastomer, umplute cu solutie salina (apa sarata), gel silicon coeziv sau ambele. Suprafata invelisurilor poate prezenta texturi sau poate fi neteda.

Ce este siliconul?

Siliconii sunt polimeri alcatuti din siliciu, oxigen, carbon si hidrogen. Siliconul poate fi in forma lichida, de gel sau solida. Siliconul are multiple utilizari, inclusiv in cosmetica, remediu pentru gazele stomacale si la multe aparate medicale, de exemplu lentilele intraoculare pliabile, stimulatoare cardiace si dilatoarele tisulare.

Siliciul este un element chimic obisnuit, care apare in natura. Se gaseste in nisip, roci si sticla.

Siliconul este sigur?

Au fost intrunite mai multe comitete multidisciplinare prestigioase, in care oamenii de stiinta au evaluat si studiat datele disponibile, referitoare la implanturile mamare cu silicon. In continuare sunt prezentate concluziile a trei astfel de comitete.

Grupul independent de analiza (IRG)

Acest comitet a fost infiintat de catre Ministerul britanic al sanatatii, fiind alcatuiti din experti asociati ai mai multor discipline stiintifice, si avand ca sarcina evaluarea dovezilor stiintifice ale unor posibile riscuri de sanatate asociate implanturilor mamare cu silicon si examinarea problemelor legate de informarea pacientelor inainte de operatie. Raportul IRG publicat in 1998 a prezentat concluziile urmatoare:

 • “Nu exista nici o evidenta epidemiologica a unei legaturi intre implanturile mamare cu gel silicon si orice boala cunoscuta a tesutului conjunctiv. Daca exista un risc de boala a tesutului conjunctiv, acesta este prea mic pentru a putea fi cuantificat. IRG nu recomanda studii epidemiologice suplimentare pentru investigarea acestei ipoteze.” Pentru informatii suplimentare despre boala tesutului conjunctiv, consultati sectiunea COMPLICATIILE IMPLANTURILOR MAMARE.

 • Raspunsul biologic general la silicon corespunde formelor conventionale de raspuns la materiale straine si nu prezinta o reactie toxica neobisnuita.

 • Nu exista nici o evidenta ca femeile cu implanturi mamare au copii cu un risc crescut de boala a tesutului conjunctiv.

Programul de evaluare a obtiunilor stiintifice si tehnice (STOA)

Acest comitet a fost infiintat de catre Parlamentul European pentru a prezenta un raport despre optiunile de strategie referitoare la implanturile mamare cu gel silicon, pe baza unei analize cuprinzatoare, impartiale a literaturii stiintifice.

Raportul STOA publicat in 2000 a ajuns la concluziile urmatoare:

 • “Studiile nu sustin o asociere intre implanturile cu silicon si riscuri serioase pentru sanatate, de exemplu cancer si boli ale tesutului Conjunctiv.”

 • “...studiile au ajuns la concluzia ca nu exista o evidenta a efectelor negative pentru copii hraniti la piept de catre femei care au implanturi mamare cu silicon...”

Institutul de medicina (IOM)

Acest comitet a fost creat de catre Congresul SUA, avand in componenta experti din mai multe discipline stiintifice si fiind insarcinat cu conducerea unei analize independente a cercetarilor trecute si prezente asupra siliconului si a altor tipuri de implanturi mamare. Raportul IOM publicat in anul 1999 a ajuns la concluziile urmatoare:

 • Nu exista nici un risc crescut de boala a tesutului conjunctiv la femeile cu implanturi mamare. Femeile cu implanturi mamare nu au predispozitie mai mare decat restul populatiei la afectiuni precum cancer, boli imunologice sau probleme neurologice.

 • Alaptatul este sigur si benefic.

 • Nu exista efecte de generatia a doua la copiii femeilor cu implanturi mamare.