Conformitate
Implanturile mamare MENTOR sunt aprobate FDA / au marcaj CE.
Implanturile mamare umplute cu gel siliconic ale companiei Mentor, pentru augmentare si reconstructie sani, au primit aprobare FDA si / sau certificare CE din partea organismului notificat TUV SUD Product Service (marcaj CE).
Care sunt alternativele la reconstructia sanilor?

Puteti opta sa nu treceti prin operatia de reconstructie a sanilor. In acest caz puteti decide daca sa purtati sau nu o forma exterioara de san (proteza) in interiorul sutienului. Formele mamare sunt disponibile intr-o multime de forme, dimensiuni si materiale, de exemplu spuma, bumbac si silicon. Sunt disponibile si proteze pe comanda, care sa se potriveasca dimensiunilor si formei sanului dvs.

Este indicat sa apelati la operatia de reconstructie a sanilor?

Decizia pentru operatia de reonstructie a sanilor depinde de situatia dvs. particulara, starea medicala, sanatatea generala, stilul de viata, starea emotionala, dimensiunea si forma sanului. Pentru a va ajuta sa luati o decizie, este recomandat sa apelati la familie, prieteni, grupurile de sprijin al persoanelor cu implanturi mamare, grupurile de sprijin pentru cancerul mamar si consilieri. Este bine sa asteptati cel putin doua sau patru saptamani dupa evaluarea informatiilor din acest pliant inainte de a decide daca este cazul sa acceptati chirurgia de reconstituire a sanilor. Daca v-ati decis pentru reconstructia sanilor, dar nu aveti un chirurg specializat in chirurgie estetica, cereti referinte de la chirurgul dvs. general in legatura cu chirurgii esteticieni experimentati din zona dvs. Chirurgul dvs. general, chirurgul plastician si medicul oncolog trebuie sa lucreze impreuna pentru a va planifica mastectomia si procedura de reconstituire astfel incat sa beneficiati de cele mai bune rezultate posibile.

Care sunt optiunile in cazul procedurilor de reconstruire?

Tipul de procedura de reconstructie a sanilor recomandata dvs. depinde de situatia dvs. medicala, forma si dimensiunea sanului, sanatatea generala, stilul de viata si obiectivele. Femeile cu sani de marime mica si medie sunt cele mai bune candidate pentru reconstructia sanilor.

Reconstructia sanilor poate fi realizata prin folosirea unor proteze (un implant mamar cu gel silicon, solutie salina sau o combinatie a acestora ), a propriului dvs. tesut (un grefon tisular) sau printr-o combinatie a celor doua. Un grefon tisular este o portiune de piele, grasime si/sau muschi care este mutata de pe stomac, de pe spate sau din alta zona a corpului dvs. pe zona pieptului si este transformata intr-un san nou.

Indiferent daca reconstructia se face sau nu cu implanturi mamare, veti trece probabil prin operatii chirurgicale suplimentare pentru a imbunatatii simetria si aspectul. De exemplu, deoarece mamelonul este adesea indepartat odata cu tesutul mamar la mastectomie, mamelonul este de multe ori reconstruit cu ajutorul unei grefe de piele de la celalalt san sau prin tatuarea zonei. Reconstructia mamelonului este de obicei efectuata ca procedura pentru pacient extern, dupa terminarea operatiei chirurgicale initiale de reconstructie a sanului.

Reconstructia sanilor cu implanturi mamare

Chirurgul dvs va decide daca sanatatea si situatia dvs medicala va recomanda drept candidata potrivit pentru reconstructia cu implanturi mamare. Femeile cu sanii mai mari pot avea nevoie de reconstructie

efectuata printr-o combinatie de grefon tisular si implant.. Chirurgul dvs va poate recomanda implantul mamar si pentru celalalt san, neafectat, pentru ca sanii dvs. sa semene cat mai mult (simetrie maximizata) sau el/ea poate sugera reducerea sanului (mamoplastie de reducere) sau o ridicare a sanului (mastopexie) pentru ameliorarea simetriei. Mamoplastia de reducere implica indepartarea tesutului si pielii sanului. Mastopexia implica indepartarea unei fasii de piele situata sub san sau in jurul mamelonului si olosirea acesteia pentru a ridica si a strange pielea de deasupra sanului. Daca pentru dvs. este importat ca sanul neafectat sa nu se schimbe, trebuie sa discutati acest aspect cu chirurgul dvs. deoarece astfel pot fi influentate metodele de reconstructie a sanului, luate in considerare in cazul dvs.

Momentul reconstructiei cu implant mamar

Descrierea urmatoare se aplica reconstructiei ulterioare operatiei de mastectomie, dar consideratii similare sunt valabile si pentru reconstructia care urmeaza traumelor sanilor sau in cazul reconstructiei pentru conectarea defectelor congenitale. Procesul de reconstructie a sanului poate sa inceapa la momentul mastectomiei (reconstructie imediata) sau la cateva saptamani sau ani dupa aceasta (reconstructie intarziata). Reconstructia imediata poate implica introducerea unui implant mamar, dar de obicei se foloseste uu dilatator tisular care este in cele din urma inlocuit cu un implant mamar, sau reconstructia imediata poate implica introducerea unui dilatator/proteza mamara (Becker). O proteza Becker serveste atat ca dilatator tisular cat si ca implant mamar. Este extinsa in timp prin adaugarea unei solutii saline printr-un orificiu de umplere situat sub piele. Dupa ce proteza Becker s-a extins pana la marimea dorita , orificiul de umplere este indepartat. Este important de stiut ca orice tip de reconstructie chirurgicala a sanului se poate desfasura in cativa pasi.

Doua avantaje potentiale ale reconstructiei imediate sunt ca reconstructia sanului incepe chiar in momentul mastectomiei si ca se pot obtine reduceri de costuri din combinarea procedurii de mastectomie cu prima etapa a reconstructiei. Cu toate acestea , poate exista un risc mai mare de complicatii, de exemplu ruptura la reconstructia imediata, iar perioada initiala pentru operatie si reuperare poate fi mai mare.

Un posibil avantaj al reconstructiei intarziate este acela ca puteti amana decizia de reconstructie si operatia pana cand alte tratamente sunt incheiate, de exemplu radioterapia si chimioterapia. Reconstructia intarziata poate fi recomandata daca chirurgul anticipeaza probleme la vindecarea mastectomiei dvs. sau daca aveti nevoie de mai mult timp pentru a va evalua optiunile.

Exista motive de ordin medical, financiar si emotional pentru alegerea reconstructiei immediate in locul celei intarziate. Trebuie sa discutati cu chirurgul dvs. , chirurgul estetician si/sau medicul oncolg aspectele pro si contra ale optiunilor disponibile in cazul dvs.

Aspectele de ordin chirurgical pe care le puteti discuta cu medicul dvs.

Discutati avantajele si dezavantajele optiunilor urmatoare cu chirurgul dvs. si/sau medicul oncolog.

 • Reconstructia imediata

Reconstructia imediata intr-o singura etapa, cu un implant mamar (numai implant) sau cu dilatatorul/proteza mamara (Becker). Reconstructie imediata in doua etape cu un dilatator tisular temporar, urmata de reconstructia intarziata cu un implant mamar, cateva luni mai tarziu.

 • Reconstructia intarziata

Reconstructia intarziata intr-o singura etapa foflosind un dilatator/proteza mamara (Becker). Reconstructia intarziata in doua etape cu un dilatator tisular temporar, urmata de inlocuirea cu un implant mamar, ctaeva luni mai tarziu.

Ce este Procedura de reconstructie prin implant mamar?

Reconstructia prin implant mamar intr-o singura etapa (imediata sau intarziata)

Reconstructia imediata intr-o singura etapa poate fi executata la momentul mastectomiei dvs. dupa ce chirurgul generalist elimina tesutul dvs. mamar, chirurgul estetician va introduce un implant mamar sau un dilatator/proteza mamara (Becker) care incheie reconstructia intr-o singura etapa. Daca se foloseste Becker, se aduga solutia salina gradual, in timp (maxim 6 luni), pana cand extinderea este completa iar orificiul de umplere este indepartat. Eliminarea orificiului de umplere se face de obicei cu anestezie locala, in ambulatoriu spitalului sau in sectia cu internari de o zi. Reconstructia intarziata intr-o singura etapa se efectueaza cateva luni sau ani mai tarziu, prin introducerea unui implant mamar sau a unui Becker.

Reconstructia prin implant mamar in doua etape (imediata sau intarziata)

Reconstructia sanului cu ajutorul unui implant mamar cu gel de la Mentor se desfasoara de obicei ca procedura in doua etape, incepand cu introducerea unui dilatator tisular temporar al sanului, care este inlocuit cateva luni mai tarziu cu un implant mamar. Introducerea dilatatorului tisular se poate executa imediat, la momentul mastectomiei sau poat fi amanata cateva luni sau ani. Dilatatorul tisular poate avea un orificiu de umplere sau un dom de injectare care este integrat (atasat) in invelisul dilatatorului sau un dom de injectare care este situat la distanta (este anexat la dilatator printr-un furtun de umplere). Daca este folosit un dilatator cu dom la distanta, domul este situat sub brat.

In timpul unei mastectomii , chirurgul generalist indeparteaza deseori pielea si tesutul mamar, tesuturile pieptului ramanand intinse si in tensiune. Pentru a creea un spatiu de forma sanului, destinat implantului mamar, este introdus un dilatator tisular sub tesuturile ramase pe piept.

Dilatatorul tisular este un dispozitiv in forma de balon, alcatuit din silicon elastic cauciucat. Este introdus fara a fi umplut, iar cu timpul se aduga solutie salina sterila prin inserarea unui ac mic prin piele catre orificiul de umplere al dispozitivului. Pe masura ce dilatatorul tisular se umple tesuturile situate deasupra acestuia incep sa se intinda, la fel ca in cazul extinderii graduale a abdomenului unei femei in timpul sarcinii. Dilatatorul tisular creeaza o noua punga in forma de san destinata implantului mamar.

Amplasarea dilatatorului tisular se petrece de obicei sub anestezie generala, intr-o sala de operatie. Durata operatiei este in general de una sau doua ore. Procedura poate necesita o scurta internare in spital sau poate fi executata ambulatoriu. De obicei, va puteti relua activitatea zilnica normala dupa doua sau trei saptamani.

Deoarece pielea pieptului este de obicei amortita in urma operatiei de mastectomie, este posibil sa nu simtiti durere in urma introducerii dilatatorului tisular. Cu toate acestea , puteti avea senzatii de presiune sau disconfort dupa fiecare umplere a dilatatorului, care estompeaza pe masura ce tesutul se intinde. Intinderea tesutului dureaza de obicei patru pana la sase saptamani.

Etapa 2: Introducerea implantului mamar

Dupa ce dilatatorul tisular este indepartat, implantul mamar este amplasat in punga. Operatia chirurgicala de inlocuire a dilatatorului tisular cu un implant mamar (schimb de implant) este efectuata de obicei sub anestezie generala, intr-o sala de operatii. Procedura poate necesita o scurta internare in spital sau poat fi executata in ambulatoriu.

Reconstructia sanilor fara implanturi: proceduri cu grefon tisular

Sanul poate fi reconstruit prin mutarea chirurgicala a unei sectiuni de piele, grasime si muschi dintr-o zona a corpului intr-alta. Sectiunea de tesut poate fi prelevata de pe abdomen, partea superioara a spatelui, coapsa superioara si fese.

Grefonul tisular poate fi lasat atasat la sursa de alimentare cu sange, fiind mutat in zona mamara printr-un tunel situat sub piele (grefon pediculat) sau poat fi indepartat complet si reatasat la zona mamara prin tehnici de microchirurgie (grefon liber).

Chirurgia grefonului necesita o internare de cateva zile si o recuperare in general mai lunga decat in cazul reconstructiei prin implanturi. Chirurgia prin grefon creeaza cicatrice in locul de unde aceasta a fost prelevat si, posibil pe sanul reconstruit. Cu toate acestea, chirurgia cu grefon are avantajul de a putea inlocui tesutul din zona pieptului. Acest lucru poate fi util atunci cand tesuturile pieptului au fost deteriorate si nu sunt potrivite pentru intindere. Un alt avantaj al procedurilor cu grefon fata de implantare este acela ca nu este, in general, necesara modificarea sanului neafectat pentru a imbunatati simetria.

Cele mai comune tipuri de grefoane tisulare sunt TRAM (transverse Rectus Abdominus Musculocutaneous flap – grefon prelevat din muschi drepti abdominali)(care foloseste tesutul pe abdomen) si grefonul Latissimus dorsi (care foloseste tesut muscular de pe partea superioara a spatelui).

Este important sa cunoasteti ca chirurgia cu grefon, in special grefon TRAM este o operatie majora si este si cea mai extinsa decat in cazul mastectomiei. Este nevoie de o sanatate generala buna si de o motivatie puternica. Daca sunteti supraponderala in mod excesiv, fumati, ati avut alte operatii anterioare cu grefon sau aveti probleme de circulatie, atunci este posibil sa nu fiti o buna candidata pentru procedura de grefon TRAM. De asemenea, daca sunteti slaba, este posibil sa nu aveti suficient tesut pe abdomen sau pe spate pentru a abtine un san prin aceasta metoda.

Grefonul TRAM (pediculat liber)

In timpul unei proceduri cu grefon TRAM, chirurgul indeparteaza o sectiune de tesut de pe abdomenul dvs. si o muta pe piept pentru a reconstrui sanul. Grefonul TRAM se mai numeste uneori reconstructie “tummy tuck-pliere stomac”, deoarece poate lasa mai neteda zona stomacului.

O procedura de grefon TRAM pediculat are nevoie de obicei de trei – sase ore de chirurgie sub anestezie generala, iar procedura de grefon TRAM liber ia de obicei mai mult. Procedura TRAM poate face necesara o transfuzie de sange. In mod normal, internarea in spital dureaza intre doua si cinci zile. Puteti relua activitatea zilnica normala dupa sase – opt saptamani. Totusi, anumite femei sustin ca au nevoie de aproximativ un an pentru a-si relua stilul normal de viata. Puteti simti o slabiciune temporara sau permanenta a muschiului in zona abdominala. Daca aveti in plan o sarcina dupa operatia de reconstructie, discutati acest subiect cu chirurgul dvs, veti avea o cicatrice mare pe abdomen, inclusiv posibile cicatrice suplimentare pe sanul reconstruit.

Grefonul latissimus Dorsi cu sau fara implanturi mamare

In timpul unei proceduri cu grefon Latissimus Dorsi , chirurgul muta o sectiune de tesut de pe spatele dvs. pe piept pentru a reconstrui sanul. Deoarece grefonul Latissimus Dorsi este de obicei mai subtire si mai mic decat grefonul TRAM, aceasta procedura poate fi mai potrivita la reconstructia unui san mai mic.

Procedura de grefon Latissimus Dorsi are nevoie de obicei de doua – patru ore de chirurgie sub anestezie generala. In mod normal, internarea in spital dureaza doua – trei zile. Va puteti relua activitatea zilnica dupa doua sau trei saptamani. Puteti avea o slabiciune temporara sau permanenta a muschiului si dificultati la miscare, in spate si in umar. Veti avea o cicatrice pe spate, care va fi de obicei ascunsa in linia sutienului. Puteti avea si alte cicatrici pe sanul reconstruit.

Ce intrebari trebuie sa puneti chirurgului in legatura cu reconstructia sanului?

Urmatoarea lista de intrebari va poate sugera subiecte de discutat cu medicul dvs.

 1. Care sunt toate optiunile mele in legatura cu reconstructia sanului?

 2. Care sunt riscurile si complicatiile pentru fiecare tip de operatie de reconstructie a sanului si cat de comune sunt acestea?

 3. Ce se intampla daca boala canceroasa reapare sau apare in celalalt san?

 4. Reconstructia va intra in conflict cu tratamentul meu contra cancerului?

 5. Cati pasi are fiecare procedura si care sunt acestea?

 6. In cat timp se va finaliza reconstructia mea?

 7. Cata experienta aveti la fiecare procedura?

 8. Aveti fotografii inainte si dupa fiecare procedura si ce rezultate se pot astepta in cazul meu?

 9. Cum vor arata cicatricele mele?

 10. La ce fel de schimbari ma pot astepta in sanul implantat cu timpul?

 11. La ce fel de schimbari ma pot astepta in sanul implantat, in cazul unei sarcini?

 12. Ce optiuni am daca nu sunt multumita de aspectul cosmetic al sanului implantat?

 13. Pot vorbi cu alte paciente despre experientele lor?

 14. Pentru reconstructia in etape, care este costul total estimat al fiecarei proceduri?

 15. Cata durere sau disconfort voi simti si cat timp?

 16. Cat timp voi sta in spital?

 17. Voi avea nevoie de transfuzii de sange si pot dona sange/

 18. Cand imi voi putea relua activitatea normala (sau activitatea sexuala sau activitatea sportiva)?