Conformitate
Implanturile mamare MENTOR sunt aprobate FDA / au marcaj CE.
Implanturile mamare umplute cu gel siliconic ale companiei Mentor, pentru augmentare si reconstructie sani, au primit aprobare FDA si / sau certificare CE din partea organismului notificat TUV SUD Product Service (marcaj CE).
Orice operatie chirurgicala implica riscul unor complicatii, de exemplu efectele anetseziei, infectia, umflatura, roseata, sangerarea si durerea.

In plus pot sa apara complicatii specifice implanturilor mamare. Aceste complicatii include:

Dezumflare/rupere

Cand invelisul unei proteze mamare umplute cu gel se rupe, gelul se poate scurge din implant. Dilatatorul/Proetezele mamare de tip Becker se dezumfla atunci cand solutia salina se scurge printr-o valva nesigilata sau deteriorata, fie printr-o ruptura din invelisul implantului. Acest lucru poate fi observat prin schimbarea formei implantului sau poat fi detectat prin mamograma sau RMN. Dezumflarea sau ruperea se pot produce in primele luni dupa implantare sau dupa cativa ani. Cauzele dezumflarii sau ruperii include: distrugerea cauzata de instrumentele chirurgicale in timpul operatiei, umplerea excesiva sau insuficienta a implantului cu solutie salina, contractia capsulara, capsulotomia inchisa, solicitari precum traumele sau manipularea fizica intensa, comprimarea excesiva in timpul operatiei de imagistica mamografica, plasarea inciziei la nivel ombilical, precum si din motive necunoscute/nenexplictae. Trebuie sa stiti ca este posibil ca implantul mamar sa se uzeze cu timpul si sa se dezumfle/rupa.

Implanturile dezumflate sau rupte necesita interventie chirurgicala suplimentara pentru eliminarea acestora si posibila lor inlocuire.

Contractia capsulara

Cicatricea sau capsula care se formeaza in mod normal in jurul implantului se poate intari si strange implantul, fenomen denumite contractie capsulara. Contractia capsulara apare mai des dupa infectie, hematom si serom. Sintomele merg de la fermitate si usor disconfort, pana la durere, deformare, palpabilitatea implantului si/sau deplasarea implantului.

Este necesara o interventie chirurgicala suplimentara in cazurile in care durerea si/sau fermitatea sunt severe. Aceasta interventie chirurgicala variaza de la indepartarea tesutului capsulei implantului pana la eliminarea si posibila inlocuire a implantului insusi.

Contractia capsulara poate sa apara din nou dupa efectuarea acestor operatii chirurgicale suplimentare.

Durerea

Durerea de diverse intensitati si durate poate sa apara si sa persiste dupa interventia chirurgicala cu implant mamar. In plus, dimensiunea, amplasarea, tehnica chirurgicala necorespunzatoare sau contractia capsulara pot produce durere care este asociata cu prinderea nervului sau cu impiedicarea miscarii muschiului. Spuneti medicului daca treceti prin dureri severe.

Operatii chirurgicale suplimentare

Femeile trebuie sa inteleaga ca exista posibilitatea ca la un moment dat sa aiba nevoie de interventie chirurgicala suplimentara pentru a inlocui sau a indeparta un implant. De asemenea probleme precum dezumflarea/ruperea, contractia capsulara, infectia, deplasarea si depunerile de calciu pot face necesara indepartarea implanturilor. Multe femei decid ca implanturile lor sa fie inlocuite, altele nu. Cele care nu mai accepta implanturi pot prezenta cute inacceptabile cosmetic si/sau plierea sanului ca urmare a scoaterii implantului inlocuirea acestuia.

Rezultatele cosmetic nesatisfacatoare

Pot sa apara rezultate nesatisfacatoare, de exemplu zbarcirea, asimetria, deplasarea implantului, dimensiunea incorecta, forma neprevazuta, palpabilitatea implantului, deformatia cicatricei, cicatrice hipertrogica (neregulata, ridicata) si/sau revarsarea (la implanturile cu solutie salina). Planificarea si tehnica chirurgicala atenta pot minimiza astfel de rezultate, dar nu le pot preveni intotdeauna.

Infectia

Infectia poate aparea la orice operatie chirurgicala. Majoritatea infectiilor asociate operatiei chirurgicale apar la cateva zile sau saptamani dupa operatie. Totusi infectia se poate produce in orice moment dupa operatie. Infectiile cu un implant prezent sunt mai greu de tratat decat infectiile din tesaturile normale ale corpului. Daca o infectie nu corespunde la antibiotice, atunci implantul ar putea fi indepartat, urmand ca un altul sa fie introdus dupa ce infectia a fost rezolvata. In cazuri rare, a fost observat la femei sindromul de soc toxic dupa operatia de implant mamar, iar aceasta este o afectiune cu potential risc pentru viata pacientei. Simptomele inckud febra neasteptata, stari de voma, diaree, lesin, ameteala si/sau eczeme similare celor produse de soare. Trebuie consultat imediat un medic pentru diagnostic si tratament.

Hematom / Serom

Un hematom este o acumulare de sange in interiorul unei cavitati corporale, iar un serom este o acumulare a componentei apoase a sangelui (in acest caz in jurul implantului sau a inciziei). Hematomul si seromul aparute post-operator pot contribui la extinderea infectiei si/sau contractiei capsulare. Pot aparea umflaturi, dureri si rani. Un hematom apare de obicei imediat dupa operatia chirurgicala, dar acest lucru se poate intampla in orice moment dupa ce s-a produs rana de la piept. Corpul absoarbe hematoamele si seroamele de mici dimensiuni, cele mari necesita amplasarea unor drenuri chirurgicale pentru vindecarea corespunzatoare. Poate sa apara o mica cicatrice in urma drenarii chirurgicale. Durerea chirurgicala poate provoca dezumflarea sau ruperea implantului, daca in cursul procedurii de durere are loc deteriorarea implantului.

Schimbari in sensibilitatea la nivel de mamelon si san

Sensibilitatea la nivelul mamelonului si sanului poate sa creasca sau sa descreasca dupa chirurgia de implant. Domeniul schimbarilor variaza de la sensibilitate intensa la nici o senzatie de mamelon si san, in urma operatiei chirurgicale. Schimbarile de sensibilitate pot fi temporare sau permanente si pot afecta raspunsul sexual sau capacitatea de alaptare.

Alaptarea

In acest moment nu se cunoaste daca este posibila difuzia unei mici cantitati de silicon din implantul mamar in lapte. Daca se intampla acest lucru, nu se cunoaste efectul asupra copilului alaptat. Desi momentan nu exista metode de detectare a nivelului de silicon din lapte, un studiu de masurare a nivelului de siliciu (o componenta a siliconului) nu a indicat valori mai mari in lapte la femeile cu implanturi cu gel silicon fata de cele fara implanturi. Raportul Institutului de Medicina a concluzionate ca mamele cu implanturi mamare pot sa alapteze datorita avantajelor pentru copiii acestora. Locatia de incizie periareolara poate reduce semnificativ capacitatea de alaptare din cauza scaderii cantitatii de lapte produse.

Depozitele de calciu din tesutul situat in jurul implanturilor

pe mamograme pot fi vazute depozite de calciu care pot fi gresit identificate ca fiind cancer, rezultand operatii suplimentare, biopsie si/sau scoaterea implanturilor pentru diagnosticarea corecta.

Vindecarea intarziata a ranilor

In anumite situatii, locul inciziei nu se vindeca normal.

Expulzarea

Acoperirea cu tesut instabil sau compromis si/sau oprirea procesului de vindecare a ranii pot avea ca rezultat expulzarea, fenomen prin care implantul mamar iese prin piele.

Necroza

Necroza consta in formarea de tesut mort in jurul implantului. Acest lucru poate impiedica vindecarea ranii si poate face necesara corectia chirurgicala si/sau scoaterea implantului. In urma necrozei se poate produce deformatia permanenta prin cicatrice. Factorii favorabili necrozei extinse sunt infectia, utilizarea steroizilor in punga chirurgicala, fumatul, chemoterapia/radiatiile si terapia cu caldura sau frig excesiv.

Atrofierea tesutului mamar/deformarea peretelui toracic

Presiunea exercitata de implanturile mamare poate determina subtierea si restrangerea tesutului mamar. Acest lucru se poate intampla cat timp implanturile sunt inca introduse sau dupa ce implanturile au fost indepartate dar nu si inlocuite. In plus la aceste complicatii comune, au existat temeri referitoare la aparitia unor boli rare, despre care trebuie sa stiti.

Boala tesutului conjunctiv

A aparut temerea unei asocieri intre implanturile mamare si dezvoltarea unor boli autoimune sau ale tesutului conjunctiv, de exemplu lupus, sclerodemia sau artrita reumatica, in urma cazurilor raportate in literatura la un mic numar de femei cu implanturi. O analiza a unor studii epidemiologice extinse, referitoare la femei cu sau fara implanturi, arata faptul ca aceste boli nu au o frecventa mai mare de aparitie la femeile cu implanturi fata de femeile fara implanturi. Cu toate acestea, unele femei cu implanturi mamare cred ca implanturile au provocat o boala a tesutului conjunctiv.

Cancer

Studiile publicate au aratat ca boala cancerului la san nu este mai frecventa la femeile cu implanturi mamare fata de cele fara implanturi.

Efecte de generatia a doua

Au aparut temeri referitoare la posibile efecte negative pentru copii mamelor cu implanturi mamare. Raportul Institutului de Medicina concluzioneaza ca nu exista efecte de generatia a doua la copii femeilor cu implanturi mamare.

Scurgerea gelului si granuloame

Gelul dintr-un implant este alcatuit din molecule mari tridimensionale, de tip retea, care formeaza aproximativ 20% din greutatea totala a gelului. Spatiile dintre aceste molecule sunt umplute cu un amestec de uleiuri siliconice de uz medical. Aceste uleiuri sunt similare materialelor care se gasesc la multe produse, inclusiv medicatia antigaze, disponibil fara prescriptie pentru copii si adultii. O cantitate mica din aceste uleiuri se poate scurge prin invelisul implantului. Cea mai mare parte a acestui ulei ramane pe peretele implantului. O cantitate mai mica trece in capsula cicatricei unde este preluata gradual de anumite celule ale corpului, numite macrofage, acesta fiind mecanismul probabil prin care este transportat in nodulii limfatici regionali.

Este posibil formarea unui granulom in jurul unei cantitati mici de silicon. Desi aceste umflaturi nu constituie cancer, fara prelevare (biopsie) si examinare ele pot fi greu de deosebit de tumorile canceroase.